4. kesäkuuta 2020

Appelsiinihuivi neulekoneella



Näitä merinovillaisia, "appelsiinikuvioisia" huiveja olen tehnyt vihreällä Passapillani muutamia. Varastossani oli vaaleansinistä Schachenmayrin Fine Wool Premium -lankaa, jota ei ikävä kyllä enää valmisteta. Näitä reumalangaksikin kutsuttuja ekstrapehmeitä lankoja on kyllä muunkin merkkisiä, mutta niiden paksuus hiukan vaihtelee. Jos mielii pitsimäistä huivia kannattaa se neuloa mahdollisimman löyhäksi. Aikaisemmin päivittelin kuvia edellisestä kolmiohuivistani, Vaaleanpunainen appelsiinihuivi.


Painoja kannattaa neuloessa käyttää runsaasti. Ainakin minun koneellani kuviomalli neuloutui hyvin eikä silmukat pudonneet neuloilta. Langanohjain kyllä aiheutti harmaita hiuksia kun se kesken kaiken irtosi ja ennen kuin ehdin kelkan pysäyttää oli vahinko jo tapahtumut ja osa työstä irronnut neuloiltaan. Onnistuin nostelemaan silmukat takaisin ja pari riviä purkamalla sain silmukat ja lenkit järjesteltyä vaikka pahalta ensin näytti.

Olen yrittänyt tehdä huivista mahdollisimman helpon neuloa, koska levennyksissä, kavennuksissa ja välikerroksissa on kyllä jo tarpeeksi haastetta. Aloitin neuleen aikaisemmissa töissä 1:1 resorilla, mutta nyt kokeilin aloittaa suoraan kuviomallin neulajärjestyksellä, jolla syntyy 3o3n -resoria. Tämä sopikin hyvin huiviin. Päättelin sekä aloituksen että lopetuksen käsin puikoilla. Jos huivin haluaa aloittaa 1:1 joustimella, pystyy sen tekemään 12:lla työssä olevalla neulalla eli 6 neulaa etutasolla ja 6 takatasolla ja tietysti joka neulan välissä levossa oleva neula (s. 43 ohjekirja). Resorin jälkeen neulat täytyy vain järjestää kuviomallin mukaiseksi. Työtä joutuu hiukan venyttelemään.

Olen kääntänyt neulajärjestyksen käänteiseksi, koska näin työn oikea puoli on neulojaan päin. Tämä helpotti suunnittelua ja neulomista. Tosin itse kuviomallihan on samanlainen katsoo kummalta puolelta vaan mutta reunoissa sillä on merkitystä.

Neuloin appelsiinihuivin koneen kokoleveydellä aloittaen oikeasta reunasta. Näin huivista tuli mahdollisimman korkea, tosin kahden tason neulosmalli vetää työtä kasaan. Käytössä huivin kuvio vähitellen aukeaa ja jos haluaa voi sen tietysti höyryttää heti enemmän avoimeksi. Kuten yleensäkään ei kannata raudalla koskea neulokseen vaan höyrytellä ja käsin painella halutunlaiseksi. Huiville tuli höyryttämällä, kuviota latistamatta pituutta 162 cm ja syvyyttä 43 cm.

Valmis huivi painaa 157 g eli kolme 50:n gramman kerää ei harmittavasti riitä. Lankaa kyllä kuluu jos haluaa tehdä koetilkun. Huivia voi helposti pienentääkin tai muuttaa sen muotoa, joka nyt on hiukan pyöristetty kolmio. Jos tällä kuviomallilla haluaa tehdä suorakaiteen muotoisen huivin, kannattaa muista laitaa molempiin reunoihin kaksi neulaa työasentoon takatasolla ja tietysti valitsin neulat työhön.

Ohje löytyy blogistani täältä: Vaaleansinisen appelsiinihuivin ohje . Laitan ohjeiden linkit myös aina blogin sivupalkkiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositukset

Hattu no 2, virkkauskokeiluja

Gjestalin 8/4 Baby Bomull -lankaa oli vielä runsaasti jäljellä ja sain virkattua siitä toisenkin hatun. Suunnitelmana on virkata saman malli...