27. maaliskuuta 2020

Hortensiapipo

Ohjeen pipo on neulottu koneella puuvillalangasta, mutta käsin neulottuna sen voi toteuttaa vaikka villalangasta.

Pipoa varten virkkasin hortensiankukan, joka on vähän pienempi kuin alkuperäisen ohjeen kukka. 
Virkkasin vasta 4.:llä kerroksella kolme pylvästä silmukkaketjuun.
Alkuperäinen ohje löytyy blogistani täältä  Virkkaa hortensiankukka 

Lanka: Hjertegarn Cotton nr. 8
Valitse virkkuukoukku oman käsialasi mukaan. Vyötteessä suositellaan 3 - 3,5 koukkua.




Myssy on neulottu koneella (Passap Duomatic 80). Lopputulos voi olla erilainen riippuen neulekoneesta; koneetkin ovat yksilöitä. Säädöt ja silmukkamäärät ovat siis suuntaa antavia.

Valmis pipo on malliltaan melko korkea, 26 cm. Neulottu 56-57 kokoiseen päähän. Venyy myös isompaan kokoon.

Tein koneella ensin pienen koetilkun, josta laskin kerrokset, 22 kerrosta/ 5 cm. Arvioin myös myssyn leveyden venyttämällä sopivasti tilkkua ja mittaamalla sen.

Neulos on 2:1 joustinta. Vihreän Passapin ohjekirjassa s. 43 on pussialoitus 2:2, mielestäni tässä on virhe ja pitäisi olla 2:1, koska ohjeessa on kuitenkin kaksi neulaa työssä ja yksi levossa.

Yht. 182 neulaa eli takana 92 ja edessä 90.

Silmukan suuruudet: siksak 1 1/2, pussialoitus 4 1/2 ja itse neulos 5 1/2.

Aloita kavennukset kun kerroslaskuri näyttää 100. Kavenna ensin takatasolta joka toinen silmä siirtämällä silmukka viereiselle neulalle ja vie tyhjät neulat lepoon, neulo 6 krs. Kavenna edestä joka toinen silmä (tyhjät neulat lepoon), neulo 6 krs. Siirrä takatason silmät etutasolle tuoden neuloja työhön, kavenna siirtämällä samalle neulalle etutasolla ollut silmät takatasolta siirretyn silmukan päälle (tyhjät neulat lepoon), neulo 1 krs. Katkaise lanka ja pujota se siirtoneulaan, poimi jäljellä olevat silmukat langalle. Silmukoita voi säätää vähän pienemmiksi työtä kavennettaessa. Itse pienensin 5 1/2 -> 5.

Pipon sauma kannattaa neuloa niin, että käänteeseen ei tule sauman väärä puoli näkyviin. Neulo n.6:n cm matkalta reunasta alkaen sauma pipon oikealle puolelle.

  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositukset

Hattu no 2, virkkauskokeiluja

Gjestalin 8/4 Baby Bomull -lankaa oli vielä runsaasti jäljellä ja sain virkattua siitä toisenkin hatun. Suunnitelmana on virkata saman malli...